Hele investeringen er nedbetalt innen ca to år - deretter kommer overskuddet

4H for

Selvsagt innebygger vi en rask tilbakebetalingstid og et garantert tapsfritt investeringsprosjekt. Hvorfor: Med en besparingsgrad på 80 % er det ikke mulig å tape. Varmepumpeteknologi pr idag gir 5 ganger mer tilbake enn hva du tilfører av energi.

Vi har spesialisert oss på å energioptimalisere tørkerom med varmepumper i stedet for de tradisjonelle strøm- eller radiatormetodene og dette er en mulighet som mange kanskje ikke tenker på. Et tørkerom er noe de fleste bare går forbi uten å tenke på at noe kan gjøres med energiforbruket. Antakeligvis er det nok de færreste som vet hvor mye et tørkerom faktisk koster i fyringsutgifter året.

Om du derimot går forbi et åpent svømmebasseng ville du sikkert tenkt at dette koster det mye penger å drifte. Svaret er at, ja det gjør det, og de fleste har derfor varmepumpeløsninger for å varme opp vannet i svømmebassengene sine. Et svømmebasseng på kun 4 x 6 meter, 2 meter dypt (gjennomsnittlig dybde), med et gjennomsnittlig temperaturfall på 3 grader i døgnet vil kreve omtrent samme energitilførsel som et tørkerom på 1/4 av størrelsen, altså et tørkerom på 2 x 3 meter og 2 meter i høyden. Varmepumpeløsning for svømmebasseng senker kostnadene med rundt 80 % og dette er svært kjent teknologi for de aller fleste svømmebassengeiere. Hvorfor er ikke dette like kjent for tørkeromeierne?

Et eneste tørkerom på f eks 6 m2 kan koste flere titalls tusen kroner hvert år i driftsutgifter. Kostnadene avhenger selvsagt av hvor mye det enkelte tørkerom er i bruk og antall kW det forbruker pr time. Vi har beregninger som viser at hele investeringen nedbetales etter ca 2 år. Etter denne tid vil besparelsene komme som overskudd i form av sparte utgifter. Selv om det nylig er investert i nytt utstyr vil det likevel lønne seg å bytte ut dette. Utgifter dekkes av fellesutgifter i borettslag og sameier. Når utstyret er nedbetalt og overskuddet kommer kan pengene disponeres til andre formål eller til å redusere fellesutgiftene.

Vi tar oss av hele jobben med prosjektering, levering av utstyr og en fagmessig ombygging.

Det første spørsmålet vi møter er: Hva koster denne ombyggingen?

Vi kommer på en gratis og uforpliktende befaring hvor vi ser hva som må gjøres og hvor stort, evt hvor mange tørkerom det er snakk om. Vi vil da regne ut et tilbud som vi leverer styret/kontaktpersonen i løpet av kort tid. Hva prisen blir vil variere fra sted til sted utfra hva som skal gjøres, men generelt vil investeringen nedbetale seg selv innen 2 år. Deretter kommer overskuddet i form av tidligere unødvendige påløpte utgifter.

Om styremedlemmene ønsker dette kommer vi gjerne på et gratis informasjonsmøte på dagtid eller kveldstid for å vise bakgrunnen for tallene, økonomien i ombyggingen og teknologien, samt våre erfaringer med drift.

Eksempel på besparelser utfra tidligere ombygginger:

For å gi et konkret eksempel:

GrafFakta for et av tørkerommene vi bygget om i Sandefjordgaten borettslag

 Driftskostnader pr år før ombygging Kr 76.650,-
 Driftskostnader pr år etter ombygging Kr 14.454,-  
 Besparelse pr år etter ombyggingen Kr 62.196,- 
Besparelse i % hvert år 81,14 %

(Vi har tillatelse til å bruke opplysningene fordi OBOS-bladet nr 5 - 2014 har laget en artikkel om ombyggingen og tallene er allerede offentlige.)

Når vi begynte å prosjektere tørkerom måtte vi gå gjennom utregningene flere ganger siden besparelsene virket for godt til å være sant, men tallene stemte faktisk. Årsaken til høye fyringskostnader er at tørkerom krever mye varme for å virke innenfor de tidene beboerne har til rådighet, kanskje bare 3 timer.

Andre fordeler enn besparelser

Fordelen med våre løsninger er at det er vind i tillegg til varme og det tørker klærne på en raskere og bedre måte. I tradisjonelle tørkerom med elektrisk- eller radiatorvarme blir klærne tørket ved at vannet "kokes" ut av stillestående klær, noe som gjør at klærne blir stive. Med vår løsning blir klærne myke pga vind og friske pga luftrensing.

Vår første prosjektering av våre ombygginger startet i januar 2014 og etter de første fysiske ombygginger har dette vært en kjempesuksess med fornøyde styreledere, styrer og beboere. Artikkelen som ble skrevet i OBOS-Bladet nr 5 – 2014 bekrefter dette.

At vår løsning er mye mer miljøvennlig enn tradisjonell og eksisterende oppvarming sier seg selv siden vår løsning er basert på fornybar energi. Varmepumpeteknologi gir omtrent 5 ganger mer energi gratis tilbake enn den forbruker og dette er bra for dyrene, fiskene, fossefallene, forurensningen i luften, havet og hele planeten vår. Mange små bidrag nytter.

Dokumentasjon til styret
En slik ombygging krever normalt styrebehandling og vi har derfor prøvd å dokumentere ovenfor styret så nøkternt og objektivt vi kan. Vi legger ved alle svar på henvendelsene, faktaopplysninger om utstyret, utregning av besparelser, effekt, holdbarhet, støynivå, garantier og pris på hele ombyggingen. Besparelsene i denne dokumentasjonen er spesifikk for det aktuelle borettslag eller boligsameie og bygger på kunnskap om det eksisterende utstyret, etter at vi har foretatt en befaring.

Hvordan foregår ombyggingen?
Under arbeidKort fortalt går en ombygging ut på å fjerne det eksisterende utstyret og erstatte det med en takmontert innedel for varmepumpe koblet til en utedel som plasseres på veggen utenfor. Om det er ønskelig og teknisk mulig kan det gamle utstyret beholdes som en bakupløsning. Tørkerom er forskjellig oppbygget, men noen har radiatorrør som ligger langs gulvet og disse vil ikke være i veien for våre løsninger.

I mellom utedel og innedel går det to tynne rør med isolasjon og to ledninger. Varmepumpen programmeres for nattesenking av temperaturen. I praksis vil dette si at den stopper siden temperaturen den settes til blir lavere enn i rommet hvor termostaten står.

Vi monterer luftavfukter i tørkerommet som vil hjelpe tørkeprosessen. Luftavfukterne har egne vifter som gjør at mild oppstrøms og varm nedstrøms vind skal skape en tørkeprosess. Vi foretar en faglig ombygging av elektronikken på luftavfukterne som gjør at vi kan sette et kontrollpanel på yttersiden av tørkerommet som gir muligheten til å skru på/av luftavfukterne. Luftrensing og fjerning av lukt fra klær er påslåtte funksjoner når luftavfukterne er innstilt på tørking av klær.

Tørkerprosessen

Hele tørkeprosessen kan best sammenlignes med en varm sommerdag, på 30 grader eller mer, med litt vind i luften. Dette er som kjent den beste metoden for å tørke tøy uten at klærne blir stive. Mange boligsameier/borettslag benytter seg av en industritørketrommel som er den raskeste (og desidert dyreste) metoden, men den sliter mye på klærne og bruker gjerne >10 kW strøm.
Vindstrømmene inne i tørkerommene blir beregnet i styrke og retning. I tillegg skal den ekstra fuktige råluften, som kommer ved ekstra våte klær, fjernes ved at den styres ut gjennom luftekanaler. Dette gjøres ved at utlufting plasseres i riktig høyde over gulvet.

F-gass sertifikater og godkjennelse for varmepumpemontering

KontrollereVi har alle tillatelser som skal til for å foreta montering av varmepumper og håndtering av F-gasser.

Alltid fagmessige utførelser
Alle arbeider som krever F-gass sertifikat, rørlegger eller elektriker blir alltid utført av solide fagfolk med garanti på arbeidet.

Garantier

Vi gir 2 års garanti på både utstyr og montering.

Fornybar og lønnsom energi

img 08Vår enkle filosofi er at våre produkter skal ha lang levetid, spare miljøet og at kostnadene skal reduseres betydelig. Med noen enkle ombygginger er energislukende radiatorer eller elektriske varmeovner byttet ut med miljøvennlige varmepumper som gir samme effekt, men bruker mye mindre strøm. Varmepumpeteknologien har vært i bruk i Norge i omtrent 40 år og er svært anerkjent. Sykehus, industri- og forretningsbygg bruker svært ofte varmepumpeteknologi som varmekilde. I 900 000 private hjem bruker de varmepumpe og det skiftes hele tiden ut til varmepumper fordi det er store summer og spare og fordi varmepumpeteknologien er stabil og enkel. For å få energiklasse A i et bygg er det en forutsetning at det brukes varmepumper.

Ombyggingen av tørkerom er vår oppfinnelse og vi har lagt ned mye arbeid i forskning på støy, spesialdesignet og skreddersydd modul i tørkerommene, utprøvinger, prosjekteringer og optimaliseringer. Det handler altså ikke bare om å sette inn en varmepumpe og så er alt klart.

Pr i dag er det bare oss som foretar disse ombyggingene.

Våre ingeniører spesialtilpasser alle de elektroniske innretninger som kreves for hvert eneste tørkerom. Beregninger for ethvert tørkerom er alltid individuelle og røropplegg med styrkeberegninger vil bli satt opp for hvert enkelt tørkerom.

Bestilling og varighet av ombyggingen

Vi anbefaler å bestille en gratis befaring så snart som mulig slik at vi kan gjøre våre beregninger og kan sette av tid på vår kalender til selve ombyggingen. Ombyggingen tar ca 4-5 dager pr tørkerom, avhengig av plassering og muligheter for rørgjennomføringer.

Kontakt oss:

Send epost til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller ring 970 32 831